18 lipca 2015

Domowa lazania z mięsem mielonym


Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie, to zapraszam na dzisiejszego posta! Będzie pysznie! A do zaoferowania mam przepis na domową lazanię. Palce lizać! Przepis na farsz do lazanii jest uniwersalny. Ja robię z niego makaron po bolońsku, lazanię czy też cannelloni! Zawsze dodaje te same składniki a nigdy ten sos nie wychodzi identyczny ;) Niedawno na blogu podawałam Wam także inną propozycję na pyszny obiad. Był to przepis na tartę z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami > KLIK <. Próbowałyście? No dobra, koniec pisania czas na lazanię!


Składniki na sos beszamelowy:

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • ok. 400 ml ciepłego mleka (tu w zależności jaką gęstość chcemy sosu, jeśli bardziej rzadką to należy dodać więcej mleka)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


Składniki na lazanie:
  • opakowanie makaronu do lazanii
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół opakowania przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów z puszki
  • 2 starte na grubych oczkach marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • kulka sera mozzarella
  • przyprawy do smaku ( u mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)


Zaczynamy od podsmażenia czosnku na małej ilości oliwy. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso będzie gotowe. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gdy chwile się pogotują dodajemy startą marchewkę, natkę pietruszki oraz inne przyprawy według uznania. Farsz należy zostawić bardziej rzadki, aby podczas pieczenia makaron zmiękł odpowiednio. Po wyłączeniu farszu zabieramy się za robienie sosu beszamelowego. Zaczynamy od podgrzania mleka, które po uzyskaniu odpowiedniej temperatury odstawiamy z palnika. W innym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia się składników. Masę chwile podsmażamy a potem małymi porcjami dodajemy uprzednio podgrzane i odstawione z palnika mleko. Gdy już dodamy całe mleko i powstanie gładka masa to dodajemy przyprawy, czyli pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Gdy beszamel jest już gotowy to zaczynamy układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od warstwy sosu beszamelowego, na nim układamy makaron, potem mięso i znowu beszamel, makaron i mięso i tak w kółko w zależności ile nam starczy składników. Jak widać na zdjęciach mi wystarczyło na trzy warstwy. Na samą górę kładziemy warstwę sera mozzarelli, którą pokroiłam na mniejsze kawałki.

Lazanię pieczemy w 180oC około 30-40 minut. Warto sprawdzać czy makaron jest już miękki.

PS Ja zawsze podgotowuje w garnku makaron na lazanię. Skraca to czas jaki musi spędzić w piekarniku! ;)

PS2 Pomidory z puszki można zamienić na świeże 


Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)