Macie już pomysł na obiad? Jeśli
nie, to zapraszam na dzisiejszego posta! Będzie pysznie! A do
zaoferowania mam przepis na domową lazanię. Palce lizać! Przepis
na farsz do lazanii jest uniwersalny. Ja robię z niego makaron po
bolońsku, lazanię czy też cannelloni! Zawsze dodaje te same
składniki a nigdy ten sos nie wychodzi identyczny ;) Niedawno na blogu podawałam Wam także inną propozycję na pyszny obiad. Był to przepis na tartę z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami > KLIK <. Próbowałyście? No dobra, koniec pisania
czas na lazanię!
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g mąki
- 50 g masła
- ok. 400 ml ciepłego mleka (tu w zależności jaką gęstość chcemy sosu, jeśli bardziej rzadką to należy dodać więcej mleka)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Składniki na lazanie:
- opakowanie makaronu do lazanii
- 500 g mięsa mielonego
- pół opakowania przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów z puszki
- 2 starte na grubych oczkach marchewki
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- kulka sera mozzarella
- przyprawy do smaku ( u mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
Zaczynamy od podsmażenia czosnku na
małej ilości oliwy. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy aż
mięso będzie gotowe. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z
puszki. Gdy chwile się pogotują dodajemy startą marchewkę, natkę
pietruszki oraz inne przyprawy według uznania. Farsz należy
zostawić bardziej rzadki, aby podczas pieczenia makaron zmiękł
odpowiednio. Po wyłączeniu farszu zabieramy się za robienie sosu
beszamelowego. Zaczynamy od podgrzania mleka, które po uzyskaniu
odpowiedniej temperatury odstawiamy z palnika. W innym naczyniu
roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie do
połączenia się składników. Masę chwile podsmażamy a potem
małymi porcjami dodajemy uprzednio podgrzane i odstawione z palnika
mleko. Gdy już dodamy całe mleko i powstanie gładka masa to
dodajemy przyprawy, czyli pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Gdy
beszamel jest już gotowy to zaczynamy układać wszystko w naczyniu
żaroodpornym. Zaczynamy od warstwy sosu beszamelowego, na nim
układamy makaron, potem mięso i znowu beszamel, makaron i mięso i
tak w kółko w zależności ile nam starczy składników. Jak widać
na zdjęciach mi wystarczyło na trzy warstwy. Na samą górę
kładziemy warstwę sera mozzarelli, którą pokroiłam na mniejsze
kawałki.
Lazanię pieczemy w 180oC
około 30-40 minut. Warto sprawdzać czy makaron jest już miękki.
PS Ja zawsze podgotowuje w garnku
makaron na lazanię. Skraca to czas jaki musi spędzić w piekarniku!
;)
PS2 Pomidory z puszki można zamienić na świeże
PS2 Pomidory z puszki można zamienić na świeże
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)