2 lutego 2016

Przepis na domowe faworki


faworki sprawdzony przepis

Pyszne, chrupkie i obsypane dużą ilością cukru pudru. Takie lubię najbardziej. O czym piszę? O faworkach! Przyznam Wam, że moja pierwsza próba wykonania tego cuda nie była udana. Przepis pochodził z książki, już nawet nie pamiętam jakiej, ale faworki wyszły niezjadliwe. Od tamtego czasu robię je tylko z przepisu mojej babci (wtedy nie miałam do niego dostępu). Są naprawdę pyszne, zwłaszcza kiedy są takie jak lubię, czyli obsypane dużą ilością cukru pudru. Dzisiaj, z racji nadchodzącego Tłustego Czwartku, chciałam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem. Znajdziecie go w dalszej części posta.


Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • kieliszek wódki/ czegoś procentowego :)
  • 2-3 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wyrabiamy gładkie ciasto z mąki, żółtek, śmietany, soli i wódki. Będzie ono trochę twarde, ale nie należy się tym przejmować. Po dokładnym wyrobieniu dobrze wybijamy je wałkiem (bijemy ciasto wałkiem) a później zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Ciasto możemy przykryć ściereczką lub owinąć je folią spożywczą. Po tym czasie wałkujemy cienko ciasto i wycinamy je na kształt faworków. Najlepiej nie brać całego ciasta spod przykrycia, tylko robić to na raty. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. Aby sprawdzić czy smalec jest w odpowiedniej temperaturze należy wrzucić na próbę kawałek ciasta. Smalec jest dobrze rozgrzany jeżeli ciasto szybko wypłynie i zacznie się powoli rumienić. Po usmażeniu odkładamy faworki na papier kuchenny tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!  


Zapraszam do polubienia mojego Facebooka > KLIK <.


 Polub mojego Facebooka


sprawdzony przepis na chrust
chrust prosty przepis
przepis na chrust
przepisy na tłusty czwartek
prosty przepis na chrust
chrust

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)