29 lutego 2016

Calzone ze szpinakiem, orzechami włoskimi i mozzarellą


calzone przepis

Obiady przyrządzane w piekarniku to moja specjalność. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, cannelloni czy właśnie pizze. Wkładasz danie do piekarnika i tylko od czasu do czasu spoglądasz na zegarek. Nie trzeba mieszać, pilnować i sprawdzać. Samo się robi :) Na dzisiejszy obiad zaproponuję Wam pyszne calzone ze szpinakiem, orzechami włoskimi i mozzarella. Szpinak tak bardzo uwielbiany przeze mnie i orzechy, które 'fajnie chrupią' podczas jedzenia. Idealne na obiad, przekąskę czy do pracy. Niedawno pokazywałam Wam przepis na calzone z papryką, salami, pieczarkami, kiełbaską i mozzarellą >KLIK <. A dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania duetu szpinak + orzechy włoskie i zapraszam na dalszą część posta po przepis.


Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • ok. 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli



Składniki na farsz:

  • paczkę mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
  • ok. 300 g startego sera żółtego (u mnie mozzarella)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • oliwa z oliwek (do posmarowania calzone)


Zaczynamy od wsypania do dużej miski mąki oraz pokruszonych drożdży i wymieszaniu ich. Dodajemy do miski jeszcze 2 łyżki oleju, cukier, sól i znowu mieszamy wszystko ze sobą. Następnie stopniowo dodajemy wodę i najpierw łyżką, a potem ręką zaczynamy wyrabiać ciasto. Przed wyrobem ciasta w rękach, można je skropić odrobiną oliwy, co sprawi, że ciasto nie przyklei się do naszych rąk. Jeśli wyrabiane ciasto wydaje Ci się za lepkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.


Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i chwilę smażymy, pamiętając o przyprawieniu szpinaku solą. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika.


Po 30 minutach, wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich okrągłe placki. Na każdy placek dajemy trochę farszu ze szpinakiem oraz orzechami i posypujemy startym żółtym serem. Każdy placek lepimy w większego pieroga i smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek.

Calzone należy piec w rozgrzanym do 220oC piekarniku ok. 20-25 minut. Są gotowe do spożycia, gdy ich spód jest zarumieniony.


Zachęcam do polubienia mojego Facebooka i do obserwowania Instagrama :)  





Calzone ze szpinakiem, orzechami i mozzarellą

calzone ze szpinakiem


danie ze szpinakiem

pizza pieróg przepis


calzone ze szpinakiem i orzechami włoskimi


Wolicie tradycyjną pizze czy w formie pieroga? 

1 komentarz:

  1. Mmmmm :) Ląduje w przepisach, narobiłaś mi smaka, już wiem, co pojutrze w pracy będę robić :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)