Jak Wam mija niedziela? Miałyście już
deser? Jeżeli nie, to zapraszam na mój pyszny i przede wszystkim
szybki deser. Można go zjeść od razu po zrobieniu ale lepiej
potrzymać chwilę w lodówce :) Wiem, może być to trudne ale
warto!
Dzisiejszy deser jest bardzo prosty do
zrobienia. Chociaż jakbym miała go zrobić drugi raz, to kiwi
zamieniłabym na truskawki, maliny czy wiśnie. Nie przepadam za
połączeniem słodko-kwaśnym :) Zwłaszcza, że trafiłam na mega
kwaśne kiwi! Zblendowany owoc można zastąpić jakimś domowym
syropem np. z wiśni (następnym razem właśnie tak zrobię ;)).
Ale przejdźmy do składników.
Co potrzebujemy do Naszego deseru?
- paczkę herbatników
- małą śmietankę 30/36%
- serek mascarpone
- owoce np. kiwi, truskawki
Nasz deser zaczynamy od kruszenia
herbatników. Ja wkładam je do woreczka foliowego i kruszę
tłuczkiem do mięsa. Serek mascarpone otwieramy i dodajemy do smaku
cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy macie tutaj > KLIK <).
Ja dałam 2-3 łyżki. Naszą schłodzoną słodką śmietankę
ubijamy mikserem aż powstanie z niej bita śmietana. Następnie
dodajemy do niej serek mascarpone z cukrem waniliowym i
mieszamy. Owoce dokładnie myjemy lub obieramy. Ja użyłam 2 sztuk
kiwi. 1,5 kiwi zblendowałam a tą połówkę co została pokroiłam
na małe kawałeczki. Teraz zostało wszystko ułożyć i gotowe. Do
słoiczka (oczywiście może być pucharek, miseczka) wkładamy po
kolei: rozdrobnione herbatniki, serek mascarpone z cukrem waniliowym i
na koniec zblendowane kiwi + kawałeczki. Wstawiamy do lodówki. I to
wszystko. Smacznego!
Miłej niedzieli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)