5 maja 2015

Ciasto ze szpinakiem



To, że szpinak jest popularny w daniach głównych to oczywiste. Ale czy jadłyście go na deser? Na przykład takie ciasto ze szpinakiem? Jeśli nie, to zapraszam na post, bo dzisiaj pyszne ciasto ze szpinakiem w roli głównej!


Bardzo długo kusił mnie ten przepis. Szpinak do ciasta wydawał mi się dziwnym połączeniem, ale przecież ciasto z marchewką jest pyszne, to i to musi być niezłe. I tak właśnie pewnego popołudnia postanowiłam zrobić owe ciasto. I nie żałuje! Nie dość że składniki odżywcze zostały w pewien sposób przemycone to jeszcze pysznie smakuje.

Co do niego potrzebujemy?

Do ciasta:
  • paczkę mrożonego szpinaku (ok. 450g)
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklankę mąki krupczatki (przesiać)
  • 1 szklankę mąki tortowej (przesiać)
  • 1 szklankę oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do masy:
  • ok. 300 ml śmietanki 36%
  • 2 śmietan-fixy (do zagęszczenia)
  • 2 łyżki cukru pudru

Do posypania:
  • 1 owoc granatu

Na początku rozmrażamy szpinak. Najlepiej jest to zrobić wcześniej, żeby nie tracić niepotrzebnego czasu. Po odmrożeniu odciskamy go z nadmiaru wody. Do miski wbijamy wszystkie jajka i dodajemy cukier. Miksujemy to do całkowitego rozpuszczenia się cukru, najlepiej na wysokich obrotach. Jak już cukier się rozpuści to dodajemy pomału olej, a potem proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki (przesiane oczywiście). Jak już wszystko będzie ładnie połączone to dodajemy nasz odciśnięty szpinak i mieszamy z całością. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy do ostudzenia. Jak już ciasto przestygnie, odcinamy wierzch na równo. Odciętą część kruszymy, przyda się do posypania śmietanowej masy. Masę przygotowujemy ubijając śmietankę 36% na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier puder. Gotową masę wykładamy na ciasto i posypujemy rozdrobnionymi wcześniej okruszkami. Na wierzch dajemy pestki granatu. I to wszystko. Smacznego!


PS. Jeśli chcesz aby ciasto było bardziej zielone (moje jest blade) zblenduj szpinak




















I jak, skusiłybyście się na ciasto szpinakowe?



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, szpinak na "słodko", czas kupić składniki i upichcić to cudo w kuchni!

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)