To, że szpinak jest popularny w
daniach głównych to oczywiste. Ale czy jadłyście go na deser? Na
przykład takie ciasto ze szpinakiem? Jeśli nie, to zapraszam na
post, bo dzisiaj pyszne ciasto ze szpinakiem w roli głównej!
Bardzo długo kusił mnie ten przepis.
Szpinak do ciasta wydawał mi się dziwnym połączeniem, ale
przecież ciasto z marchewką jest pyszne, to i to musi być niezłe.
I tak właśnie pewnego popołudnia postanowiłam zrobić owe ciasto.
I nie żałuje! Nie dość że składniki odżywcze zostały w pewien
sposób przemycone to jeszcze pysznie smakuje.
Co do niego potrzebujemy?
Do ciasta:
- paczkę mrożonego szpinaku (ok. 450g)
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklankę mąki krupczatki (przesiać)
- 1 szklankę mąki tortowej (przesiać)
- 1 szklankę oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy:
- ok. 300 ml śmietanki 36%
- 2 śmietan-fixy (do zagęszczenia)
- 2 łyżki cukru pudru
Do posypania:
- 1 owoc granatu
Na początku rozmrażamy szpinak.
Najlepiej jest to zrobić wcześniej, żeby nie tracić
niepotrzebnego czasu. Po odmrożeniu odciskamy go z nadmiaru wody. Do
miski wbijamy wszystkie jajka i dodajemy cukier. Miksujemy to do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, najlepiej na wysokich
obrotach. Jak już cukier się rozpuści to dodajemy pomału olej, a
potem proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki (przesiane
oczywiście). Jak już wszystko będzie ładnie połączone to
dodajemy nasz odciśnięty szpinak i mieszamy z całością. Gotowe
ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC
przez około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto
zostawiamy do ostudzenia. Jak już ciasto przestygnie, odcinamy
wierzch na równo. Odciętą część kruszymy, przyda się do
posypania śmietanowej masy. Masę przygotowujemy ubijając śmietankę
36% na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier
puder. Gotową masę wykładamy na ciasto i posypujemy rozdrobnionymi
wcześniej okruszkami. Na wierzch dajemy pestki granatu. I to
wszystko. Smacznego!
PS. Jeśli chcesz aby ciasto było
bardziej zielone (moje jest blade) zblenduj szpinak
I jak, skusiłybyście się na ciasto
szpinakowe?
Bardzo ciekawy przepis, szpinak na "słodko", czas kupić składniki i upichcić to cudo w kuchni!
OdpowiedzUsuńPolecam! Ja już myślę nad kolejnym :)
Usuń