Dziś niedziela więc przychodzę do
Was z pysznym ciastem. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich
ulubionych ciast. Wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu i
jeszcze trafiające się co chwila kawałki orzechów... no pycha!
Co potrzebujemy na Nasze ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1¼ szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchwi
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki pokrojonych orzechów
Ja
to ciasto robię w robocie kuchennym. A właściwie robot robi go za
mnie :) Zaczynamy od utarcia mąki z olejem. Dodajemy potem po jednym
jajku i tak ucieramy jakieś 3-5 minut. Dodajemy później cukier,
sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika i dalej
ucieramy. Dorzucamy jeszcze naszą startą marchewkę i dosłownie
chwile miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i mieszamy je
szpatułką/łyżeczką. Chociaż myślę, że można tą startą
marchewkę i orzechy już wymieszać samą łyżką bez miksowania w
robocie. Pieczemy w 180oC
do złotego koloru.
Ciasta
z tego przepisu starcza na 2 keksówki. Ja zazwyczaj robię jedną
keksówkę i dwie formy na babeczki (czyli 12 babeczek). Keksówki
zawsze wykładam papierem do pieczenia, ciasto sporo rośnie. Za
pierwszym razem ciasto włożyłam do jednej keksówki i mi
wypłynęło! Taaa piekarnik do czyszczenia :)
Wierzch
ciasta można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem.
Smacznego!
Robiłyście już ciasto marchewkowe?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)