Dziś dość późno ale musiałam się
z Wami podzielić przepisem na to pyszne ciacho! Niektórzy mnie
znienawidzą przez to, ale ja naprawdę nie mogłam czekać do jutra
;) Ciasto bardzo szybkie, mega proste i naprawdę smaczne! Można je
zrobić z obojętnie jakim owocem ;) U mnie dziś królowały jagody
;) mmm... pyszności ;)
Składniki na tortownice o średnicy 25
cm:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki jagód albo więcej (mogą być mrożone)
Zaczynamy od starannego umycia jagód i
rozłożenia ich do wyschnięcia (ja rozkładam na papierze
kuchennym). Margarynę wkładam do małego garnuszka i powoli
roztapiam. W tym czasie oddzielam białko od żółtek. Z białek
ubijam pianę, dodaję cukier i ubijam dalej. Na końcu dodaję do
tego żółtka. Potem masę jajeczną mieszam z mąką i proszkiem do
pieczenia a także wlewam ciepłą rozpuszczoną wcześniej
margarynę. Wszystko dokładnie łączę ze sobą. Tortownicę w
której będę piekła ciasto, smaruję tłuszczem i posypuję bułką
tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wylewam ok. 2/3 masy, po czym
wsypuję osuszone jagody i zalewam je resztą masy. Ciasto wkładam
do uprzednio nagrzanego piekarnika i piekę w 200oC ok. 50
minut. I tyle! Smacznego!
PS Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu
można posypać cukrem pudrem
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń