Lubię ciasta z jagodami. W ogóle to
lubię jagody :) Jakiś czas temu na blogu pokazywałam pyszne ciasto
z jagodami > KLIK <, a dziś pokażę Wam tartę z budyniem i
jagodami. Spód do tarty pochodzi z przepisu Gordona Ramsaya i jest
nieziemski! Można go zjeść bez niczego! Odkąd ten przepis wpadł
w moje ręce już się z nim nie rozstaje. Nie planuję go w
najbliższym czasie również zamieniać na inny. Ten jest idealny!
Pokazywałam już go Wam w przepisie na tartę z serkiem mascarpone i
truskawkami > KLIK <. Oczywiście jagody można zastąpić
innymi owocami sezonowymi. Przepis jak najbardziej nadaję się także
gdy sezon minie, wystarczy mieć trochę zamrożonych jagód w
lodówce :) No ale przejdźmy do dzisiejszego przepisu.
Składniki na spód do tarty:
- 125g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- mleko (połowę ilości podanej na opakowaniu z budyniu)
- cukier (ilość podana na opakowaniu z budyniu)
- jagody
Zaczynamy od połączenia masła z
cukrem. Można utrzeć masło z cukrem w mikserze, ale ja zrobiłam
to ręcznie (rozcierałam masło, które później łączyłam z
cukrem). Następnie dodałam jajko oraz mąkę i już ręcznie
zagniatałam ciasto. Zagniecione ciasto włożyłam do woreczka i na
ok. 30 minut zostawiłam w lodówce. Po 30 minutach ciasto
wyciągnęłam z lodówki i rozwałkowałam. Potem wyłożyłam nim
formę i nakłułam widelcem. Moją tartę włożyłam do uprzednio
nagrzanego piekarnika (ok. 180oC) i piekłam do uzyskania
złotego koloru.
Po wyjęciu naszej upieczonej tarty
bierzemy się za robienie budyniu. Robimy go według przepisu z
opakowania, pamiętając żeby dodać o połowę mniej mleka z
podanej ilości na opakowaniu. Dodajemy także cukier w takiej samej
ilości jak pisze producent. Gdy budyń jest za gęsty można dodać
jeszcze trochę mleka, aż konsystencja będzie płynna ale nadal
gęsta. Tak przygotowany ciepły budyń przelewamy na spód naszej
tarty i posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami. Zanim wsadzimy
tartę do lodówki, musimy zaczekać do momentu kiedy budyń
wystygnie w temperaturze pokojowej. Dopiero wtedy można włożyć
tartę na ok. 1 godz. Po tym czasie możemy zajadać się pyszną,
choć nie przesłodzoną tartą z jagodami. Smacznego!
PS Im dłużej tarta będzie w lodówce,
tym bardziej spód tarty będzie miękki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)