18 sierpnia 2015

Zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem


Wiecie już co dzisiaj zrobicie na obiad? Jeśli nie, to świetnie ;) Skorzystacie bowiem z mojego pomysłu na szybki obiad! Dziś przepis na zapiekankę makaronową. Zapiekanki makaronowe to moim zdaniem wdzięczny temat. Przeważnie gdy nie mam pomysłu na obiad robię właśnie taką zapiekankę! Zawsze znajdzie się w lodówce coś, co można do niej wrzucić. Dzisiaj do makaronu dodałam pokrojoną w kostkę szynkę i brokuła. Do tego sos na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany wymieszany z ziołami i ser na wierzch. Mmm pycha!


Ostatnio na blogu pokazywałam Wam również inne propozycje na szybki obiad. Była to tarta z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami > KLIK < a także domowa lazania z mięsem mielonym i pomidorami > KLIK <. Polecam!


A oto składniki na zapiekankę:

  • paczka makaronu
  • kawałek szynki w całości
  • pół brokuła
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • ser żółty
  • sól, pieprz, szczypta cukru i ulubione zioła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • trochę masła



Zaczynamy od rozdrobnienia brokuła na mniejsze różyczki i wrzucenia go do wrzątku na ok. 6 minut. Gotujemy go w wodzie ze szczyptą cukru i soli oraz z kilkoma kroplami soku z cytryny. W międzyczasie nasze naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie kroimy szynkę w kostkę i wrzucamy wraz z surowym makaronem do naczynia żaroodpornego. Gdy brokuł jest już podgotowany (lepiej żeby był jeszcze trochę twardy, zmięknie w piekarniku) przerzucamy go również do naczynia. Pozostaje nam już tylko sos do naszej zapiekanki. Jogurt naturalny lub śmietanę mieszamy z naszymi ulubionymi przyprawami (w moim przypadku to: sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka, chili, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Sos można rozrzedzić za pomocą wody lub mleka. Ważne jest aby przykrywał całą zawartość zapiekanki (wtedy mamy pewność że nasze składniki zmiękną). Na wierzch dajemy starty lub pokrojony ser żółty. I gotowe! Teraz możemy wsadzić zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 180oC. Piec ok. 30-40 minut aż ser się zarumieni. Smacznego!


PS Jeśli chcesz aby Twoja zapiekanka szybciej się piekła wystarczy wcześniej podgotować chwilę makaron



A Wy jakie macie pomysły na szybki obiad?























4 komentarze:

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)