Zima zbliża się do nas wielkimi
krokami. Dni są coraz krótsze a i na zewnątrz coraz zimniej.
Dlatego dziś mam dla Was propozycje zupy kremu z pieczonej papryki i
pomidorów. Zaraz po przyrządzeniu świetnie rozgrzewa, więc
idealna na tę porę roku. Jednak to na drugi dzień, zupa ta, nabiera
głębokiego i wyrazistego smaku. Po przegryzieniu się składników
uwalnia smak pieczonych warzyw. Jest to moja ulubiona zupa, pewnie
też dlatego, że jest w formie kremu.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- bulion mięsny lub warzywny (w ostateczności woda)
- ulubione przyprawy (u mnie to: sól, pieprz, majeranek, liść lubczyku, papryka słodka, papryka ostra)
Zaczynamy od zrobienia bulionu mięsnego
lub warzywnego. Dla opornych bulion można zastąpić zwykłą wodą.
Jak już wstawimy bulion na gaz zabieramy się za warzywa. Myjemy
dokładnie papryki, ostrą papryczkę i pomidory. Ogonki i gniazda z
nasionami wycinamy, a resztę przekrawamy na pół. Czosnek obieramy.
Układamy warzywa (paprykę skórką do góry, a pomidory skórką na
dół) na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut w 200oC. Po tym czasie wyciągamy
wszystko z piekarnika i delikatnie ściągamy skórki z warzyw
(uważając żeby się nie poparzyć). Następnie wrzucamy wszystko
do blendera i rozdrabniamy ma gładką masę. Z bulionu wyjmujemy
mięso i warzywa (niektóre z nich możemy również zblendować z
papryką i pomidorami) i dodajemy do niego krem z blendera. Całość
dłuższą chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz
itd.). I gotowe!
PS Zupę można podawać z łyżką
śmietany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)