28 listopada 2015

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów




Zima zbliża się do nas wielkimi krokami. Dni są coraz krótsze a i na zewnątrz coraz zimniej. Dlatego dziś mam dla Was propozycje zupy kremu z pieczonej papryki i pomidorów. Zaraz po przyrządzeniu świetnie rozgrzewa, więc idealna na tę porę roku. Jednak to na drugi dzień, zupa ta, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Po przegryzieniu się składników uwalnia smak pieczonych warzyw. Jest to moja ulubiona zupa, pewnie też dlatego, że jest w formie kremu.  


Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • bulion mięsny lub warzywny (w ostateczności woda)
  • ulubione przyprawy (u mnie to: sól, pieprz, majeranek, liść lubczyku, papryka słodka, papryka ostra)


Zaczynamy od zrobienia bulionu mięsnego lub warzywnego. Dla opornych bulion można zastąpić zwykłą wodą. Jak już wstawimy bulion na gaz zabieramy się za warzywa. Myjemy dokładnie papryki, ostrą papryczkę i pomidory. Ogonki i gniazda z nasionami wycinamy, a resztę przekrawamy na pół. Czosnek obieramy. Układamy warzywa (paprykę skórką do góry, a pomidory skórką na dół) na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 200oC. Po tym czasie wyciągamy wszystko z piekarnika i delikatnie ściągamy skórki z warzyw (uważając żeby się nie poparzyć). Następnie wrzucamy wszystko do blendera i rozdrabniamy ma gładką masę. Z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa (niektóre z nich możemy również zblendować z papryką i pomidorami) i dodajemy do niego krem z blendera. Całość dłuższą chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz itd.). I gotowe!


PS Zupę można podawać z łyżką śmietany :)


zupa krem
zupa krem z czerwonych warzyw
krem z pomidorów
zupa z pieczonej papryki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pytania? Podobał Ci się post? Zostaw komentarz :)